94% av alla i Sverige använder sociala medier

Den senaste rapporten från Internetstiftelsen, ”Svenskarna och internet 2023,” visar att nästan alla internetanvändare i Sverige använder sociala medier, med 85 procent som gör det dagligen. De mest populära plattformarna är Youtube, Facebook och Instagram, även om användningen varierar kraftigt mellan olika åldersgrupper.

Youtube är den mest använda plattformen över alla åldersgrupper, men daglig användning är vanligast bland de yngre generationerna. Tiktok har sett den största ökningen och är särskilt populär bland barn och ungdomar, medan Facebook och Instagram tappar mark bland gymnasieelever. Användningen av Snapchat och Tiktok är särskilt hög bland högstadie- och gymnasieelever, medan plattformar som Twitter och Linkedin används mer av vuxna.

Kvinnor tenderar att använda plattformar som Facebook, Instagram och Snapchat mer än män, som i sin tur använder Youtube, Reddit och Twitch mer.

Vad detta betyder för dig som driver en restaurang eller café:

 1. Ökad satsning på marknadsföring i sociala medier:
  • Med 85% av internetanvändarna i Sverige som dagligen använder sociala medier, kan restauranger och kaféer utnyttja dessa plattformar för marknadsföring.
  • Med minskad användning av Facebook och Instagram bland yngre målgrupper, kan verksamheter som riktar sig mot denna grupp behöva flytta sitt fokus till TikTok och Snapchat för att nå ut effektivare.

 2. Användargenererat innehåll och recensioner:
  • Populariteten för plattformar där användare delar sina upplevelser, såsom Instagram och TikTok, innebär att restauranger och kaféer bör uppmuntra kunder att posta recensioner och bilder. Detta användargenererade innehåll kan fungera som kraftfull marknadsföring via mun-till-mun.
  • Verksamheter kan skapa Instagram-vänliga miljöer eller erbjuda incitament för att tagga platsen eller använda specifika hashtags.

 3. Samarbete med influencers:
  • Influencers spelar en viktig roll i att forma åsikter, särskilt på plattformar som Instagram och TikTok. Restauranger och kaféer kan samarbeta med lokala influencers för att nå en bredare publik och attrahera nya kunder genom sponsrade inlägg och recensioner.

 4. Anpassning till plattformstrender:
  • Eftersom trender i sociala medier ständigt utvecklas, behöver restauranger och kaféer hålla sig uppdaterade och anpassa sina strategier. De kan till exempel experimentera med korta videoformat på TikTok för att visa upp sin atmosfär, specialrätter eller bakom kulisserna-innehåll.

 5. Engagemang och kundinteraktion:
  • Aktivt engagemang på sociala medieplattformar kan hjälpa till att bygga en lojal kundbas. Restauranger och kaféer kan svara på kommentarer, meddelanden och recensioner snabbt, vilket skapar en känsla av gemenskap och närhet till kunderna​.

Genom att anpassa din verksamhet till dessa insikter och trender kan du dra nytta av den ökande användningen av sociala medier och förbättra din marknadsföring och kundengagemang.

Länk till hela rapporten som PDF